Nu ook darmtherapie mogelijk!

Darmklachten komen enorm vaak voor. Veel mensen hebben last van verstoringen in de darmen, zoals een opgezette buik, diarree en/of constipatie, buikkrampen en een onregelmatige stoelgang. Naast vervelende klachten, kan dit ook veel invloed hebben op de gezondheid. Flow & Balans heeft zich daarom gespecialiseerd in het microbioom en biedt vanaf nu ook darmtherapie aan. 

Als je darmen niet goed functioneren, beïnvloedt dit niet alleen je dagelijkse leven op een vervelende manier. Ook de impact voor je gehele gezondheid en welzijn kan heel groot zijn. Voedingsstoffen worden dan bijvoorbeeld niet goed opgenomen of vitamines of neurotransmitters onvoldoende aangemaakt. Onverteerde voedselresten kunnen in de bloedbaan komen en voor (heftige) immuunreacties zorgen. Of er is sprake van een overgroei van ‘slechte’ bacteriën, schimmels of parasieten, die veel toxines uitscheiden en daarmee je lichaam continu belasten. 

Samenstelling microbioom in kaart
De afgelopen decennia is er enorm veel kennis beschikbaar gekomen over het microbioom en de rol ervan op gezondheid en ziekte. Dit komt met name door het beschikbaar komen van nieuwe moleculaire technieken die nauwkeurig de samenstelling van het darmmicrobioom in kaart kunnen brengen. Daarnaast weet men inmiddels ook steeds meer over de relatie van die samenstelling en bijvoorbeeld het risico op bepaalde ernstige ziektes, de kans op overgewicht en eventuele problemen in het brein. 

Bij darmtherapie gaan we aan de slag met vragen als:

  • Hoe gezond is mijn microbioom? O.a. diversiteit en frequentieverdeling bacteriestammen;
  • Wat is de status van de functionele bacteriegroepen?
  • Welke gezondheidsrisico’s gelden met de huidige samenstelling van mijn microbioom?
  • Met welke voeding en leefstijl kan ik mijn microbioom gezonder en sterker maken?
  • Worden er in mijn darmen voldoende ontstekingsremmende stoffen aangemaakt?
  • Wordt mijn voeding voldoende verteerd? 
  • Wat is de kwaliteit van mijn darmslijmvlies?
  • Zijn er voedselallergieën (IgE) of -intoleranties (IgG)?
 
Ontlastingonderzoek
Via diverse laboratoria, zoals Medivere, kan een uitgebreid ontlasting- of fecesonderzoek gedaan worden. Hiervoor hoeft slechts een kleine hoeveelheid ontlasting ingestuurd te worden. Aan de hand van een mooie rapportage wordt dan in beeld gebracht hoe het microbioom is samengesteld. Maar ook waar risico’s en kansen voor verbetering zitten, of er sprake is van dysbiose, hoe de spijsvertering is, of er sprake is van een zogenaamde ‘leacky gut’ of voedselallergie. 
 
Meer weten?
Heb jij ook al langere tijd last van je darmen? En wil je weten wat er aan de hand is en vooral wat je zelf kunt doen om je darmen en daarmee je algehele gezondheid te verbeteren? Neem dan contact op voor meer informatie of maak direct een afspraak voor darmtherapie.