Darmtherapie

Gezonde darmen van vitaal belang!

Darmklachten komen enorm vaak voor. Veel mensen hebben last van een opgezette buik, winderigheid, diarree en/of constipatie, buikkrampen en een onregelmatige stoelgang. Naast vervelende klachten, heeft dit ook veel invloed op je gezondheid. 

Flow & Balans heeft zich gespecialiseerd in het microbioom en biedt ‘darmtherapie’ aan. Wat houdt dat in? Bij darmtherapie onderzoeken we wat de oorzaak is van jouw darmprobleem en proberen we die op te lossen. Zo kan er sprake zijn van een overgroei aan schimmels, parasieten of ‘slechte’ bacteriën, die voor veel klachten zorgen. Ook kan de darmwand zijn beschadigd of geïrriteerd. Heb je problemen met maagzuur of mis je enzymen, waardoor je voedsel niet goed verteert? Belangrijke zaken die we bekijken en proberen te optimaliseren. 

Voedingsstoffen niet goed opgenomen

Als je darmen niet goed functioneren, beïnvloedt dit niet alleen je dagelijkse leven op een vervelende manier. Ook de impact voor je gehele gezondheid en welzijn kan dus heel groot zijn.

Door damproblemen, worden voedingsstoffen vaak niet goed opgenomen of vitamines of neurotransmitters, zoals serotonine en dopamine, onvoldoende aangemaakt. Onverteerde voedselresten kunnen in de bloedbaan komen en voor (heftige) immuunreacties zorgen. Een overgroei van ‘slechte’ bacteriën, schimmels of parasieten zorgt voor veel toxines , die continu je lichaam, met name de lever, (over)belasten.

Samenstelling van het microbioom

De afgelopen decennia is er enorm veel kennis beschikbaar gekomen over het microbioom en de rol ervan op gezondheid en ziekte. Dankzij (relatief) nieuwe moleculaire technieken kan men nu heel nauwkeurig de samenstelling van het darmmicrobioom in kaart brengen. 

In algemene zin geldt: hoe meer variatie in je microbioom, hoe beter! Maar binnen die variatie, willen we weten of alle belangrijke bacteriestammen voldoende vertegenwoordigd zijn, of dat er sprake is van dysbiose. Een dysbiose of onbalans in de samenstelling van het darm-microbioom wordt geassocieerd met verschillende ziekten, uiteenlopend van diabetes, tot inflammatoire darmziektes, zoals Crohn, reumatoïde artritis en hersenaandoeningen.  

Medivere consulent

Flow & Balans is officieel ‘Medivere consulent’ en maakt voor de diverse darm- of ontlastingsonderzoeken gebruik van Medivere Diagnostics. Medivere heeft verschillende zelftesten beschikbaar en levert een heldere en uitgebreide rapportage van de onderzoeksresultaten.  

Uitgebreid of specifiek onderzoek

Een veelgebruikte, zeer uitgebreide test, is de ‘Darmmicrobioom Plus ontlastingstest’. Deze test omvat o.m. de microbiologische analyse van aerobe en anaerobe sleutelbacteriën en van schimmels en gisten. Naast de diversiteit en frequentieverdeling van de verschillende stammen, wordt gekeken naar afwijkingen in de pH-waarde, spijsverteringsresten (slechte vertering), malabsorptie, ontsteking, ‘leacky gut’ en de kwaliteit van het darmslijmvlies. Met één test krijg je veel informatie en daarmee een goed algemeen beeld van de kwaliteit van jouw microbioom.

Heb je juist een specifieke vraag, bijvoorbeeld over de aanwezigheid van parasieten, de ‘beruchte’ Heliobacter Pylori of over histamine? Dan kun je ook heel gericht een specifiek onderdeel laten testen. Op die manier is er veel maatwerk mogelijk en kun je ook na een behandeltraject alleen enkele specifieke onderdelen laten (her)testen.