5 jaar langer leven dankzij voldoende omega-3?

Recent onderzoek toont aan dat de inname van voldoende omega-3 vetzuren je leven tot wel vijf jaar kan verlengen! Een indrukwekkende conclusie die aansluit bij vele andere gezondheidsvoordelen die voldoende omega-3 vetzuren (EPA en DHA) je kunnen opleveren. 

Gezond celmembraan 
Om te beginnen is voldoende omega-3 cruciaal voor een gezond celmembraan. Elke cel heeft zo’n membraan, waardoor voedingsstoffen in de cel opgenomen kunnen worden en afvalstoffen verwijderd. Super belangrijk dus om de voedingsstoffen uit je voeding daadwerkelijk op te kunnen nemen en te benutten voor de diverse lichaamsfuncties. Maar ook om je afvalstoffen, die op den duur toxisch kunnen worden, uit je lichaam te verwijderen.

Voorkomt dat ontstekingen uit de hand lopen
Een tweede hoofdrol voor omega-3 vetzuren is weggelegd in ontstekingsprocessen. In algemene zin kun je zeggen dat omega-3 vetzuren ontstekingsremmend zijn en omega-6 vetzuren ontstekingsbevorderend. Ontstekingen zijn vaak veelvuldig in het lichaam aanwezig. Soms zichtbaar en voelbaar zoals bij een wond aan je been of een longontsteking. Maar ook minder zicht- en voelbaar bij laagdrempelige ontstekingen in bijvoorbeeld je darmen of je bloedvaten. Hoewel een ontstekingsreactie op zich functioneel is voor het lichaam en het herstelproces, dient een ontsteking niet uit de hand te lopen. Dan kan onnodige schade ontstaan en het immuunsysteem in (grote) problemen komen.

Gezond voor hart en bloedvaten
Voldoende omega-3 vetzuren en een juiste balans tussen omega-3 en omega-6 worden ook in verband gebracht met een gezond hart en gezonde bloedvaten. Zo kunnen ze bijdragen aan:

– een gezond triglyceridengehalte in het bloed;
– een normale bloeddruk;
– vermindering van aderverkalking;
– vermindering van hartritmestoornissen;
– vermindering van trombose;
– verlaging van cholesterolwaarden;
– minder kans op een hartstilstand en op een hartinfarct.

Behandeling van COVID-19 infectie en astma
Er zijn inmiddels vele duizenden onderzoeken die het positieve effect van voldoende omega-3 vetzuren aantonen. Op de ogen, het hart, de bloeddruk, de hersenen, het immuunsysteem, het zenuwstelsel, hormonen en wat al niet meer. Onlangs vond ook onderzoek plaats naar het effect van omega-3 vetzuren op de behandeling van een COVID-infectie. Sommige zaken dienen nog uitgebreider onderzocht te worden, maar de eerste resultaten zijn ook hier veelbelovend! Waarschijnlijk heeft dit te maken met de rol van omega-3 bij ontstekingen, ook in de longen. Ander onderzoek toont namelijk aan dat mensen met astma lagere omega-3 vetzuur-waarden hebben in hun bloedcellen. 

Via voeding of supplement?
Een belangrijke vraag is natuurlijk of je voldoende omega-3 via de voeding kunt binnenkrijgen. Dat blijkt in de praktijk erg lastig. Omega-6 komt in onze Westerse voeding veelvuldig voor, maar omega-3 vetzuren zijn relatief schaars of onvoldoende om aan de (grote) vraag van het lichaam te voldoen. Sommige noten bevatten omega-3 en wilde zalm en avocado zijn zelfs rijk aan omega-3. Hoewel de Gezondheidsraad volwassenen adviseert om per dag 200 milligram omega 3-vetzuren uit vis binnen te krijgen, varieert de optimale dosering per dag per persoon en per aandoening. In verschillende onderzoeken komt men uit op een dagdosering van 2 tot 3 gram.

Weten wat jouw vetzuurbalans is?
Gezien het enorme belang van voldoende omega-3 vetzuren en de juiste vetzuurbalans voor je gezondheid, is het verstandig dit regelmatig te laten meten. Dat kan al met een eenvoudige vingerprik en hoeft niet veel te kosten. Het Noorse merk Eqology biedt zelfs een bloedtest ter waarde van € 84,- kosteloos aan als je hun hoogwaardige en duurzame Pure Arctic Oil voor een half jaar wilt gebruiken. Daar krijg je dan ook nog een tweede bloedtest met 50% korting bij om te zien welke verbetering er in dat half jaar bij jou is opgetreden. Een interessante aanbieding, die ik eigenlijk iedereen zou willen aanraden. Meten is immers weten! Zelfs als je al dagelijks een omega-3 supplement gebruikt met capsules, is een meting zinvol. Elk lichaam is anders en de behoefte kan per persoon en per periode verschillen. 

Tijdelijke aanbieding: nieuwe bloedtest voor € 39,-!
Gebruik je al langere tijd de Pure Arctic Oil van Eqology en heb je ook al langer dan een half jaar geleden je laatste bloedtest gedaan? Dan kun je deze nu tijdelijk tegen een aantrekkelijke prijs herhalen om te zien of jouw status nog steeds in orde is. Tijdens een kort consult nemen we de bloedtest af; de uitslag (omega-3 index en ratio omega-3/omega-6 + een full spectrum rapport) met een advies over de dosering ontvang je na ca. 15-20 werkdagen via de mail.