Genoeg gegeten, maar geen energie?

Je eet dagelijks (meer dan) genoeg. Meerdere maaltijden en ook nog wat tussendoortjes, maar op de een of andere manier ontbreekt het je aan energie. Je hebt geen fut om te gaan sporten; integendeel: je kijkt liever een serie op de bank. Hoe kan dit? Mogelijk is er bij jou sprake van insulineresistentie. 

Elke keer dat je eet, worden de suikers en koolhydraten uit je voeding opgenomen in het bloed als bloedsuiker. Je bloedsuikerspiegel gaat hierdoor omhoog. Vervolgens maakt de alvleesklier insuline aan. Insuline is het hormoon dat ervoor zorgt dat bloedsuiker van je bloed in je lichaamscellen komt, om daar gebruikt te worden voor de aanmaak van energie. Insuline zorgt er daardoor ook voor dat je bloedsuikergehalte niet te hoog wordt. 

Ongevoelig voor insuline
Als je lichaam niet goed meer reageert op insuline, is het er ongevoelig voor geworden, oftewel resistent. Je hebt dan insulineresistentie. 
Hierbij kan sprake zijn van minder receptoren op je cellen of voldoende receptoren die minder gevoelig zijn geworden of een combinatie. De insuline werkt in elk geval minder goed. Je bloedsuikergehalte blijft te hoog en de suikers komen dus onvoldoende in je cellen terecht, waardoor je geen of weinig energie hebt. Best frustrerend….

Gewicht neemt toe
Een te hoge bloedsuikerspiegel is niet gezond. Het lichaam heeft hiervoor op zich een mooi beschermingsmechanisme. Het kan de suikers die in de bloedbaan blijven zitten, omdat ze niet de cel in komen, namelijk omzetten en opslaan als vetweefsel. Nadeel is dat je gewicht hierdoor langzaam maar zeker toeneemt en er nog meer klachten ontstaan. Insulineresistentie wordt ook wel pre-diabetes genoemd, omdat het op termijn kan leiden tot diabetes type 2.

Meten = weten 
Bij een vermoeden van insulineresistentie kunnen we eenvoudige (bloed)testen doen om zeker te weten of dit bij jou aan de hand is. Bijvoorbeeld een ‘homa-IR-test’ of een HbA1c-test. Ook een EMB-test kan veel informatie geven over de oorzaak en achtergrond van je klachten. Insulineresistentie komt bijvoorbeeld vaak voor in combinatie met leptineresistentie, wat ook de oorzaak ervan kan zijn. 

Oorzaken
Oorzaak en gevolg zijn soms lastig te onderscheiden. Overgewicht is namelijk een gevolg, maar kan ook de oorzaak zijn van insulineresistentie. Andere oorzaken zijn ongezond en vooral te vaak eten, te weinig lichaamsbeweging, onvoldoende slaap en te veel stress. Erfelijke aanleg speelt soms eveneens een rol spelen en bepaalde medicijnen kunnen invloed hebben op insulineresistentie. Allemaal zaken die we nader kunnen onderzoeken. 

Proces is omkeerbaar
Helaas komen insulineresistentie en diabetes type 2 steeds vaker voor. De gevolgen kunnen groot zijn, omdat hierdoor op termijn vaak (fors) overgewicht, ontstekingen, gewrichtsklachten en hart- en vaatziekten ontstaan. Het goede nieuws is dat het proces omkeerbaar is! Met de juiste voeding en een gezonde leefstijl kun je heel veel bereiken. Dit betekent niet dat je niets meer mag eten; het gaat erom dat je anders gaat eten en in je leefstijl een paar kleine dingen aanpast. Waardoor je cellen weer gevoeliger worden voor insuline, je minder snel vet opslaat en je weer meer energie krijgt 🙂

Meer weten?
Herken jij bovenstaande klachten? En wil je weten of jij ook insulineresistent bent of hoe je dit juist kunt voorkomen? Flow & Balans heeft zich gespecialiseerd in insulineresistentie en metabool syndroom. Neem gerust contact op voor meer informatie of een afspraak.

Bronnen: