Eet jij dagelijks voldoende eiwitten?

Eiwitten zijn naast koolhydraten en vetten macronutriënten voor ons lichaam. Dat betekent dat we er veel van nodig hebben. Koolhydraten en vetten zijn vooral brandstoffen en eiwitten zijn bouwstoffen. Uit eiwitten die we eten, maakt het lichaam aminozuren, die vervolgens weer gebruikt worden om nieuwe eiwitten van te maken. In dit laatste geval gaat het dan onder meer om enzymen, neurotransmitters, hormonen en immuunglobulines. 

Er bestaan 20 verschillende aminozuren, waarvan er 9 essentieel zijn. Dat wil zeggen dat het lichaam deze niet zelf kan aanmaken, waardoor we deze dus altijd uit de voeding moeten halen. Het lichaam kan ook geen voorraad eiwitten opslaan. Daarom dienen we dagelijks circa 1 gram eiwit per kg lichaamsgewicht binnen te krijgen. Beweeg je veel, dan heb je echt meer nodig! Veel mensen komen dan ook eiwitten tekort. Helemaal als ze weinig vlees en/of melkproducten eten. Dan is het verstandig om eens te checken of je voldoende eiwitten binnenkrijgt. De ‘Eetmeter’ (gratis app) van het Voedingscentrum kan je daarbij helpen. 

Welke voeding is rijk aan eiwitten? 
Rijk aan eiwitten zijn: vlees, kip, vis, ei, kaas, (plantaardige) yoghurt, noten en peulvruchten. Dierlijke eiwitten (wei-eiwitten) adviseren we te doseren, omdat deze meer verzurend werken dan plantaardige eiwitten. Een mix van beide is eigenlijk ideaal. Zodat je lichaam niet alleen genoeg bouwstoffen heeft om alle weefsels te onderhouden en te vernieuwen, maar dus ook om vele duizenden essentiele functies in het lichaam te vervullen. 

Grotere behoefte aan eiwitten?
Sommige mensen hebben (tijdelijk) een hogere behoefte aan eiwitten. Dat geldt bijvoorbeeld voor (top)sporters, maar ook voor mensen met zware fysieke beroepen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen in de groei. Maar in geval van ziekte of juist herstel na ziekte of na een operatie, is ook sprake van een verhoogde eiwitbehoefte.

(Vegan) eiwitshakes kunnen uitkomst bieden
Om te zorgen dat je dagelijks voldoende van alle essentiële aminozuren binnenkrijgt, kan een hoogwaardig voedingssupplement uitkomst bieden. Het Noorse merk Eqology heeft meerdere soorten eiwitshakes in het assortiment. Een daarvan is de vegan shake, die volledig uit goed opneembare plantaardige eiwitten bestaat, aangevuld met enkele vitamines, mineralen en superfoods. Deze vegan shake kan gebruikt worden door jong en oud, als verrijking van het ontbijt (gewoon een schep toevoegen), als maaltijdvervanger, bijvoorbeeld in (plantaardige) melk of yoghurt en zowel tussendoor als na het sporten genuttigd worden. Klanten van Eqology krijgen op dit product 25% korting, maar ook in de praktijk is dit product voor de aanbiedingsprijs verkrijgbaar. 

Bronnen:
Stichting Ortho Health Foundation (SOHF)
Rineke Dijkinga
Eqology.com