Hoe reageer jij op voedingsstoffen en medicatie?

Reageer jij je gevoeliger of anders op bijvoorbeeld alcohol of koffie, dan andere mensen in je omgeving? Heb je doorgaans aan één paracetamol genoeg bij een fikse hoofdpijn? Of moet je juist minimaal twee tabletten nemen voordat je er überhaupt iets van merkt? Wat voor jou ook geldt, het laten maken van een ‘Leverpaspoort’ is eigenlijk voor iedereen interessant. Bovendien kan het ook je gezondheid beschermen.

Een Leverpaspoort is een vorm van DNA onderzoek, waarbij gekeken wordt naar jouw leverenzymen. Het geeft aan hoe (snel) jij stoffen, zoals medicijnen, supplementen, maar bijvoorbeeld ook hormonen of alcohol in je lichaam verwerkt. Dat kan versneld, normaal of juist vertraagd zijn. In dat laatste geval, blijven stoffen langer in je lichaam, waardoor je er minder van nodig hebt voor eenzelfde effect. Toch krijgen mensen over het algemeen dezelfde dosering van een medicijn of supplement voorgeschreven. Hierdoor kunnen meer (ongewenste) bijwerkingen optreden.  

Preventief in kaart brengen
Met het Gamedi (DNA) Leverpaspoort laat je preventief in kaart brengen op welke medicijnen jij waarschijnlijk afwijkend reageert. In je persoonlijke Leverpaspoort zie je welke enzymen hierbij een rol spelen. Tevens worden kruiden, supplementen, voedingsstoffen en andere medicijnen in kaart gebracht die een remmende of stimulerende invloed op deze enzymen hebben. In een speciaal consult kan Flow & Balans deze data nader aan je toelichten en maken we ook de vertaling naar de dagelijkse praktijk en eventuele klachten waar je mee kampt.

Aanleveren bij apotheek, huisarts en/of specialist
Een Leverpaspoort hoef je maar eenmaal in je leven te laten maken en blijft dan levenslang geldig. Krijg je te maken met (reguliere) medische zorg en wordt medicatie voorgeschreven? Of moet je bijvoorbeeld een operatie ondergaan? Zorg dan zeker dat de apotheek of jouw (huis-)arts/specialist in het bezit is van jouw Leverpaspoort. Zo kan het type medicatie en ook de dosering namelijk beter worden afgestemd op jouw lichaam. Zie ook het NOS-nieuwsbericht van begin februari

Groot aantal enzymen geanalyseerd
Belangrijk voordeel van het Gamedi-Leverpaspoort is dat een groot aantal enzymen wordt geanalyseerd, waardoor het veel informatie oplevert. De volgende enzymen worden getest: 

ABCB1 transporteiwit, ALDH2-enzym, BChE-enzym, COMT-enzym, CYP1A1-enzym, CYP1A2-enzym, CYP1B1-enzym, CYP2A6-enzym, CYP2B6-enzym, CYP2C19-enzym, CYP2C8-enzym, CYP2C9-enzym, CYP2D6-enzym, CYP2E1-enzym, CYP2F1-enzym, CYP3A4-enzym, CYP3A5-enzym, CYP4F2-enzym, DPYD-enzym, Factor V Leiden, F2, PROC+, PROS1+, SERPINC1, G6PD-enzym, GSTM1-enzym, GSTP1-enzym, GSTT1-enzym, HLA-A*3101, HLA-B*1502, HLA-B*5701, IL28B, MTHFR-enzym, NAT1-enzym, NAT2-enzym, NQO1-enzym, NUDT15-enzym, PON1-enzym, SLCO1B1-transporteiwit, SULT1A1-enzym, SULT1E1-enzym, TPMT-enzym, UGT1A1-enzym, VKORC1-enzym.

Test bestellen?
Flow & Balans werkt voor het laten maken van de ‘Leverpaspoorten’ samen met Medivere, waar ook een bijbehorende opleiding is gevolgd. Wil je weten hoe je een Leverpaspoort moet bestellen? Neem dan even contact op; dan helpt Flow & Balans je graag met de juiste test en informatie. De afname is overigens eenvoudig met een beetje wangslijmvlies. Na circa 6 weken zijn de resultaten bekend en ook in een mooie app op je mobiel terug te vinden. 

Bronnen:
Medivere