Meer verzuring? Sneller verouderen!

De zuurgraad van ons lichaam wordt uitgedrukt in de pH-waarde. Hoe lager de pH, hoe zuurder ons lichaam. En hoe zuurder ons lichaam, hoe sneller ons lichaam veroudert. Ons bloed heeft een (vrij) constante zuurgraad (pH-waarde) van zo’n 7,4 en het lichaam doet er alles aan om dat zo te houden. Al bij een kleine afwijking zet het lichaam allerlei processen in gang om de balans te herstellen. En ook die processen kunnen grote (negatieve) gevolgen hebben.  

Los van (snellere) veroudering, is een juiste zuurgraad ook noodzakelijk voor een goede spijsvertering. Bijvoorbeeld omdat de enzymen die ons voedsel helpen verteren alleen werken bij de juiste pH-waarde. Is het lichaam te zuur? Dan werken de enzymen niet (goed) en kan het lichaam je voedsel niet goed verteren en de voedingsstoffen vervolgens niet opnemen. 

Waardoor verzuren we?
Voeding die veel zure reststoffen produceert, vormt de belangrijkste oorzaak van verzuring. Geraffineerde voeding, bewerkte vleeswaren, oude kaas, alcohol, frisdrank, koffie en suikers zijn grote boosdoeners. Cola heeft bijvoorbeeld een pH van 3,0; om een glas van 33 cl te neutraliseren, dien je ca. 33 liter water te drinken… Maar ook stress, te weinig beweging, te veel toxische stoffen (zoals medicatie), straling en ontregelde darmen spelen een rol. Daarnaast leiden (te) veel of (te) intensief sporten en anaerobe verbranding eveneens tot forse verzuring. 

Het lichaam kan mineralen ‘roven’ uit je botten
Het lichaam beschikt over allerlei mechanismen om de zuurgraad te herstellen of in balans te houden. Zo kan het lichaam zuren bufferen (opslaan) of via de nieren of de longen proberen kwijt te raken. Ook de huid kan via de afscheiding van talg (vetzuren) en vocht (transpiratie) een regulerende rol spelen. In het bloed bevinden zich basische stoffen, zoals bicarbonaat, die het lichaam kan gebruiken om de balans te herstellen. Tenslotte kan het lichaam mineralen, zoals calcium, magnesium en ijzer ‘roven’ uit (melk)tanden, haren, lymfeklieren, bloedvaten, kraakbeen, nagels, huid en botten om verzuring tegen te gaan. Mensen die langdurig verzuurd zijn, krijgen hierdoor vaak meer last van osteoporose of botontkalking. 

De eerste signalen: spierpijn en kramp
Zure resten stapelen zich op tussen de cellen en in het bindweefsel, waardoor verstijving en verharding van weefsels ontstaan. De eerste signalen van overbelasting door zure afvalstoffen zijn spierpijnen en krampen. Hierdoor kunnen zenuwuiteinden geïrriteerd raken en zorgen voor pijn, prikkeling, jeuk of branderigheid. Zure reststoffen binden zich aan mineralen en worden omgezet in zouten. De stapeling van zure reststoffen gebeurt eerst in vetweefsel, bindweefsel en spierweefsel. Als die weefsels verzadigd zijn, komen andere organen aan de beurt en uiteindelijk het hart, het zenuwstelsel en de hersenen. 

Van eczeem en hooikoorts tot depressie
Bij langdurige en overmatige stapeling van zure afvalstoffen, ontstaan chronische ontstekingen van spieren en gewrichten, maar ook van sinussen, oren en longen. Je kunt last krijgen van cysten en goedaardige gezwellen of steenvorming, zoals nier- en galstenen. Andere mogelijke symptomen zijn: overmatige transpiratie, allergie of eczeem, vermoeidheid, psoriasis, haaruitval, depressie, cellulitis, lage of juist hoge bloeddruk, maag- en darmstoornissen, hyperventilatie en tintelende of rusteloze benen. Een verlaagde pH-waarde leidt ook tot verdikking van het bloed; het hart moet dan harder pompen om het naar de organen te leiden. 

Zuurgraad meten: 3-pH strips gratis!
Hoe is het met jouw zuurgraad gesteld? Ook hier geldt weer meten=weten! We kunnen de pH-waarde bepalen van speeksel, transpiratie, urine en bloed. Met speciale pH-strips kun je eenvoudig zelf de pH-waarde van je urine meten. Doe dit wel op verschillende momenten van de dag en meerdere dagen achter elkaar en ga dan uit van het gemiddelde. Bij een afspraak in de praktijk, krijg je gratis een setje van 3 pH-strips mee om te zien of het jouw lichaam lukt om voldoende zuren kwijt te raken. 

Hoe kun je actief ontzuren? 
Het lichaam beschikt zoals gezegd over diverse mechanismen om te ontzuren. Zorg er dus allereerst voor dat deze mechanismen zo goed mogelijk werken. Door voldoende water of kruidenthee te drinken (ca. 30 ml/kg lichaamsgewicht), dagelijks wat aan lichaamsbeweging te doen, liefst in de natuur, en daarbij goed adem te halen en te zorgen voor voldoende vitamines en mineralen in je voeding. Groente en fruit zijn over het algemeen basenvormend en kruiden zijn zelfs zeer basenvormend; goed dus om dit dagelijks op het menu te zetten! 

Zuur-base kuur voor 30 dagen
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de voorraad natriumbicarbonaat in ons lichaam vanaf het 40e jaar significant afneemt. De hoeveelheid zure afvalstoffen neemt hierdoor juist toe. Vanaf die leeftijd is het dan ook aan te raden om de ontzuring (meer) te ondersteunen en bijvoorbeeld regelmatig een ontzuringskuur te doen. Alka heeft hiervoor een 
speciaal pakket samengesteld voor 30 dagen, met kruidenthee, een mineralen supplement, ontzuringstabletten en een duidelijk kuurschema. Cliënten van Flow & Balans krijgen hierop 10% korting!

Bronnen:
Stichting Ortho Health Foundation (SOHF)
Stichting Zuurbasekennis
Alka.nl